Chiropractie

De wervelkolom beschermt het ruggenmerg dat samen met de hersenen, het centraal zenuwstelsel vormt. Wanneer er zich hier functiestoornissen voordoen, dan ontstaan er storingen in de doorstroming van zenuwimpulsen. Deze functiestoornissen veroorzaken zenuwirritaties die zich kunnen uiten in nek-, schouder-, arm- en hoofdpijnklachten. Maar ook in rugproblemen zoals spit, ischias, hernia en artrose. Voor een meer gedetailleerde beschrijving van de klachten die chiropractisch behandeld kunnen worden, gaat u naar www.chiropractie.nl.

Basis Opleiding Chiropractie

Chiropractoren hebben een in het buitenland verkregen academische graad van ‘doctor of chiropractic’. Het gaat om een voltijdse dagstudie van 5 jaar, die mensen opleidt om deze ‘storingen in het zenuwstelsel’ te diagnostiseren en te behandelen. Omdat de titel ‘chiropractor’ in Nederland nog niet wettelijk is beschermd, is het voor u belangrijk dat uw behandelaar zijn opleiding genoten heeft aan een van de erkende colleges.

De ‘keurmerk’ is herkenbaar aan zegel van registratie bij NCA en SCN en als de praktijk een AGB-code bezit. Dit kunt u navragen bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie of via uw verzekeraar. Ga naar www.nca.nl of neem telefonisch contact met de NCA op: 0513-412041.

Specialisatie Functionele Neurologische Chiropractie

De functionele neurologische chiropractie is een specialisme binnen de chiropractie. De neurologisch chiropractor heeft zich door een post-academische studie verder verdiept in het functioneren van het zenuwstel.

Het zenuwstelsel kan als dirigent van ons lichaam beschouwd worden. Ons brein verzamelt allerlei informatie van binnen en buiten ons lichaam. Deze informatie wordt naar de hersenen geleid door zenuwbanen waar alles wordt geïnterpreteerd. Eens dat de informatie is verwerkt, kan ons brein het lichaam nauwkeurig en correct aansturen. Zodra er een probleem in het zenuwstelsel ontstaat, is het cruciaal de exacte locatie van het probleem te achterhalen.

Om het probleem te localiseren, zal de neurologische chiropractor vanuit zijn/haar specialisme een grondig neurologisch onderzoek uitvoeren, waarbij de verschillende delen van het zenuwstelsel worden onderzocht. Van het brein, via de hersenstam, het ruggemerg en perifere zenuwen tot aan het betrokken lichaamsdeel.

Met de uitkomsten van specifieke testen komt de neurologisch chiropractor tot een werkdiagnose en zal dan een voorstel doen hoe hij/zij de aanwezige klachten wil gaan behandelen.

Kortom, een post-academische studie in functionele neurologische chiropractie laat de chiropractor toe doelgericht te behandelen en de chiropractische zorg te bieden die bij u past.

Nekmanipulatie

Recentelijk is veel te doen over mogelijke risico’s van nekwervel manipulatie. In een aantal gevallen schetsen de media hierover een zeer gekleurd beeld. Om u te informeren over de werkelijke risico’s bij nekwervelmanipulatie heeft de Nederlandse Chiropractoren Associatie onderstaand de wetenschappelijke feiten voor u op een rijtje gezet. Mocht u na het lezen hiervan nog vragen hebben dan zal uw chiropractor u hierover te woord kunnen staan.

Elke medische behandeling is meer of minder aan risico’s onderhevig. Uw chiropractor is zich hiervan bewust en voert zeer zorgvuldig lichamelijk onderzoek uit en informeert bij u, in een anamnesegesprek, naar uw ziektegeschiedenis en ziektesymptomen om zo verantwoorde keuzes te maken met betrekking tot uw behandeling. De grote meerderheid van bijwerkingen bij behandelingen aan de nekwervels zijn niet ernstig, kort van duur en bestaan uit stijfheid, moeheid, soms pijn in het behandeld gebied. Deze bijwerkingen verdwijnen normaal gesproken na enkele uren of dagen.

Er is een zeer kleine kans op ernstige complicaties bij manipulatie aan de nekwervels, zoals een beroerte. Het risico hierop wordt geschat op 1 op de 1 miljoen tot 1 op de 6 miljoen nekmanipulaties. Ter vergelijking: Alledaagse activiteiten die hetzelfde risico op een dissectie (beroerte) dragen als nekmanipulatie zijn o.a. achterom kijken bij autorijden, in de wasbak bij de kapper zitten, of het plafond schilderen.

Het risico op beroerte voor patiënten met hoofdpijn en nekpijn na een bezoek aan de chiropractor is gelijk aan het risico op beroerte na bezoek aan de huisarts, voor personen onder de 45 jaar. De meest waarschijnlijk verklaring hiervoor is dat mensen mogelijk hulp zoeken in verband met de klachten (hoofd- en nekpijn) die bij een beginnende halsslagader dissectie (scheurtje) horen, wat tot een beroerte kan leiden.

Verreweg het merendeel van dissecties gebeurt spontaan en zonder specifieke aanleiding. Er zijn dus onbekende factoren die leiden tot het ontstaan van een beroerte als gevolg van een dissectie.

Referenties

Cassidy, J.D.; Boyle, E.; Côté, P.; He, Y.; Hogg-Johnson, S.; Silver, F.L.; Bondy, S.J.Risk of Vertebrobasilar Stroke and Chiropractic Care: Results of a Population-Based Case-Control and Case-Crossover Study. Spine 2008;33:S176–S183

Haldeman, S, Carey P, Townsend M, Papadopoulos C. (2002) Clinical perceptions of the risk of vertebral artery dissection after cervical manipulation: the effect of referral bias. Spine J. 2002 Sep-Oct;2(5):334-42

Rubinstein SM, Leboeuf-Yde C, Knol DL, de Koekkoek TE, Pfeifle CE, van Tulder MW. (2007) The benefits outweigh the risks for patients undergoing chiropractic care for neck pain: a prospective, multicenter, cohort study. J Manipulative Physiol Ther. 30(6):408-18.

Rubinstein SM, Peerdeman SM, van Tulder MW, Riphagen I, Haldeman S. (2005) A systematic review of the risk factors for cervical artery dissection. Stroke . 36(7):1575-80. Epub 2005 Jun 2

Meer informatie

Blijft u na het ‘surfen’ toch met vragen zitten, dan heeft u ook de mogelijkheid om ons een e-mailtje te sturen, waarin u uw persoonlijke vraag kan stellen of de chiropractor om advies kan vragen: info@chiropractieleiden.nl

De service is gratis en is zowel voor bestaande als voor toekomstige patiënten bestemd.
We willen u er wél op wijzen dat het maken, verzetten of annuleren van afspraken, uitsluitend via de telefoon kan plaats vinden.

Bij de Nederlandse Vereniging Patiënten Chiropractie (NVPC) of bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) kunt u informeren of een chiropractor aangesloten is bij de door Nederland erkende instanties.
NVPC, tel. 0492-535167
NCA, tel. 0513-412041, www.chiropractie.nlNieuws

Wat is het verschil tussen fysiotherapie en chiropractie?
Meer informatie

Slaap jezelf gezond.
Meer informatie

Chiropractie Leiden ‘in the spotlight’
Meer informatie

Events

Uw gezondheid verdient op elk moment uw aandacht. Wij houden onszelf en u graag op de hoogte o.a. door verschillende activiteiten.

Gezondheid vanuit de darmen Woe. 30 januari 2019 – 19:00-20:00 uur
Meer informatie

Visueel zien Woe. 13 maart 2019 om 19:00-20:00 uur
Meer informatie