Voeding

Voeding, beweging en een gezonde innerlijke motivatie zijn de eerste-lijns instrumenten van uw natuurlijke zelfverdediging. Als men lichamelijke klachten heeft, verdient het extra aandacht. Voedingsstoffen ondersteunen immers het lichaam en versterken het immuunsysteem terwijl de gepaste activiteit voor regeneratie zorgt en vitaliteit.

Daarom zal er bij Chiropractie Leiden ook aan deze belangrijke aspecten van het lichaam en het welzijn de nodige zorg worden besteed.

Ontstekingen spelen een belangrijke rol bij veel aandoeningen en bij het verouderingsproces van het lichaam. Een voedingspatroon dat ontstekingen tegengaat zit vol plantaardige producten en wordt aangevuld met vette vis. Verder blijkt uit onderzoek dat als u deze voedingsmiddelen ook nog eens zo min mogelijk bewerkt en ze gebruikt zoals men dit in de oertijd deed (paleolithische voeding), dat u dan nog beter bezig bent.

Bij veel klachten zal uw behandelaar bij Chiropractie Leiden u daarom aanraden bepaalde voeding te vermijden en van andere juist meer te gaan eten. Het chemisch aspect van het lichaam is tenminste even belangrijk tijdens de behandeling en preventie als de aanpak van biomechanische- en/of neurologische klachten.

Het verband tussen laaggradige ontsteking, het ontstaan van ziekte en hoe lifestylefactoren, voedingsadvies en bepaalde supplementen een grote rol kunnen spelen in het herstel is reeds uitvoerig onderzocht en besproken. Hieronder een aantal links en publicaties met praktische informatie om u op weg te helpen naar een gezondere etenspatroon.

Wie zich echter verder wil verdiepen in hoe zo’n ontstekingsmechanisme precies verloopt, wat de bijdrage is van bepaalde supplementatie, of de voordelen van het eten ‘als een oermens’, kan de desbetreffende wetenschappelijke literatuur verderop deze pagina terugvinden.

Boeken

De Voedselzandloper

Kris Verburgh. Prometeus. Bert Bakker Amsterdam 2012.

Cornucopia (blog met informatie en recepten)

Oergondisch genieten. Een moderne levensstijl vanuit de oorsprong.

Ria Penders & Yvonne van Stigt. Oergezond. Houten. 2012.

The Paleo Diet

Loren Cordain. 2010.

Antikanker. Een nieuw levesstijl.

David Servan-Schreiber. Kosmos uitgevers. 2012.

Everyday Paleo

Sarah Frangosso & Rob Woff. 2011.

The Paleo Diet Cookbook
Loren Cordain, Lorrie Cordain & Nell Stephenson. 2010.

The Primal Blueprint Cookbook

Mark Sisson & Jennifer Meier. 2010.

The Primal Blueprint
Mark Sisson. 2009.

Wetenschappelijke publicaties

Soft Drinks Consumption is Associated with Bahavior Problems in 5-year-Olds.
Suglia, S.F., Colnick, S., Hemenway, D.
J Pediatrics. 2013. Aug. 13.

Plasma Phospholipid Long-Chain n-3 Fatty Acids and Total and Cause-Specific Mortality in Older Adults.
Mozaffarian, D. et al.
Annal Intern Med. 2013; 158:515-525.

Vitamin D and autism: clinical review.

Kočovská E1, Fernell E, Billstedt E, Minnis H, Gillberg C.

Res Dev Disabil. 2012 Sep-Oct;33(5):1541-50. doi: 10.1016/j.ridd.2012.02.015. Epub 2012 Apr 21.

Vitamin D inhibits Monocyte/Macrophage Proinflammatory Cytokine Production by Targeting MAPK Phosphatase-1.
Zhang, Y., Leung, D.Y.M., Richers, B.R. et al.
J Immunol. 2012 Mar. 1. Vol. 188:2127-2135.

Achieving Hunter-gatherer Fitness in the 21st Century: Back to the Future.
James H. O’Keefe, MD, Robert Vogel, MD, Car J. Lavie, MD, Loren Cordain, PhD
The American Journal of Medicine, Vol. 123, No.12, Dec. 2010. 1082-1086.

Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet.
Frassetto, L.A., Schloetter, M., Mietus-Snyder, M, Morris, R.C. Jr., Sebastian A.
Eur J Clin Nutrition Vol. 63. 2009. 947-955.

Vitamin D deficiency and risk of cardiovascular disease.
Wang TJ, et al.
Circulation. 2008 Jan 29;117(4):503-11.

Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-year-old children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial.
McCann, D. et al.
The Lancet. 2007. Nov. 3. 1560-1567.

Vitamin D and its role in immunology: multiple sclerosis, and inflammatory bowel disease.
Cantorna MT.
ProgBiophysMol Biol. 2006 Sep;92(1):60-4.;

The ancestral human diet: what was it and should it be a paradigm for contemporary nutrition?
Eaton, B.S.
Proceedings of Nutrition Society. 2006. 65: 1-6.

Nutritional Mechanisms that Influence Cardiovascular Disease.
De Caterina, R., Zampolli, A., Del Turco, S., Madonna, R. & Massaro, M.
Ame J C Nutrition. 2006.

Blackberry, Black Raspberry, Blueberry, Cranberry, Red Raspberry and
Strawberry extracts inhibit growth and stimulate apoptosis of human cancer cell in vitro.
Seeram, N.P. et al.
J. Agric. Food. Chem. 2006, 9329-39.

Curcumin suppresses the paclitaxel-induced nuclear factor-kappa B pathway in breast cancer cells and inhibits lung metastasis of human breast cancer in nude mice.
Aggarwal, B.B., Shishodia, S., Takada, Y, et al.
Clinical Cancer Research,11(20). Oct. 2005. 7490-98.

Calcium, dairy products and bone health in children and young adults: A reevaluation of the evidence.
Lanou, N.J., Berkow, S., Barnard, N.D.
Pediatrics, Vol. 115 (3). Mar. 2005: 736-743.

Intensive lifestyle changes may affect the progression of prostate cancer.
Ornish D., Weidner, G., Fair, W.R. et al.
J of Urology, 174(3). Sept. 2005. 1065-9.

Cardiovascular Disease Resulting From a Diet and Lifestyle at Odds With Our Paleolithic Genome: How to Become a 21st-Century Hunter-Gatherer.
James H. O’Keefe, MD, Loren Cordain, PhD
Mayo Clinical Proceedings, Vol 79 (1), Jan. 2004. 101-8.

An evolutionary perspective on human physical activity: implications on health.
Eaton, B.S.
Comp Biochem Physiol A Mol Integr Physiol. Sept. 2003. 136 (1): 153-9.

Inflammation and cancer.
Coussens, L.M., Werb, Z.
Nature, 420 (6917). Dec. 2002. 860-67.

Potasium, magnesium and fruit and vegetable intakes are associated with greater bone mineral density in eldery men and women.
Tucker, K.l. Hannan, M.T., Chen, H., Cupples, L.A., et. al.
Am J Clin Nutrition. April 1999. Vol. 69. No. 4: 727-736.

Paleolithic nutrition revisited: A twelve-year retrospective on its nature and implications.
Eaton, S.B., Eaton, S.B.III & Konner, M.J.
European J of Clin Nutrition. 1997 (51): 207-216.

Why drinking green tea could prevent cancer.
Jankun, J., Selman, S.H., Swierz, R., et al.
Nature, 387(6633). Jun. 1997. 561.



Nieuws

Een betere houding, minder klachten én soepele gewrichten dankzij de chiropractor.
Meer informatie

Waarom het belangrijk is dat ouderen blijven bewegen.
Meer informatie

Chiropractie Leiden ‘in the spotlight’
Meer informatie

Slaap jezelf gezond.
Meer informatie

Wat is het verschil tussen fysiotherapie en chiropractie?
Meer informatie