Zuigelingen en peuters
‘Wat is er toch met dit kind aan de hand?!’, vraagt menig gefrustreerde moeder zich af, als haar zuigeling maar niet wil stoppen met huilen.
Uit een in Duitsland uitgevoerd onderzoek bleek, dat er bij liefst 95% van 1350 onderzochte baby’s, van 5 dagen oud, afwijkingen in de wervelkolom voorkwamen. Niet verwonderlijk, voegt chiropractor Postma hieraan toe, als men stil staat bij wat een baby moet doorstaan bij de geboorte.
Anderzijds toonde een verkennend onderzoek bij een groep van 316 zuigelingen met koliek (buikkrampen) aan, dat bij 94% van hen een bevredigend resultaat bereikt werd, na een chiropractische therapie op de wervelkolom.
Koliek is de meest bekende indicatie voor chiropractie op baby’s. Wist u dat? Resultaten worden doorgaans zichtbaar binnen 2 weken en na gemiddeld 3 behandelingen.
Hoe verloopt zo’n behandeling? Moeder gaat op de behandelbank liggen en zet de zuigeling op haar buik of ondersteunt het kind op de behandelbank of op haar schoot. De chiropractor geeft de wervelkolom en soms ook alleen maar de nek, heel voorzichtige en tedere impulsjes, vooral door middel van de ‘activator’, het alom bekende impulsinstrument.
Baby’s van actieve patiënten van Chiropractie Leiden komen, zoals u weet, in aanmerking voor een onderzoek met een gereduceerde tarief. Reden te meer om, als uw baby last heeft van koliek, het probleem met uw chiropractor te bespreken.
Wie weet zijn dan voor u de slapeloze nachten voorbij?!
Scholieren
Voer de volgende eenvoudige test uit: vraag uw kind met de rug tegen de muur te staan en laat het hoofd, de schouderbladen, de kuiten en de hielen de muur raken. Laat ze de handen naast het lichaam houden. De rugholte moeten ze zo vlak mogelijk houden door het zitvlak tegen de muur te drukken. De ruimte die nu overblijft, tussen de muur en de taille, mag niet groter zijn dan de dikte van een hand. Laat ze vervolgens met het gezicht naar de muur staan, met de armen opnieuw langs het lichaam. Als de borst als eerst de muur raakt, is de houding uitstekend. Als het hoofd echter het eerst contact maakt, luidt het oordeel ‘tamelijk goed’. Raakt de buik als eerste de muur, is de houding ronduit slecht.
Kijk naar hoe uw kind zijn schoenen slijt. Dit is een weggevertje! Dat ze snel slijten bij kinderen in de groei is alleen maar normaal. Maar hoe slijten ze? Gebeurt dit bij de ene schoen veel sneller dat de andere? Is de zool aan één kant duidelijk meer ‘afgelopen’? Dan zou dit kunnen duiden op een latent wervelkolomprobleem…
Houdt uw kind het hoofd recht? Of laat hij/zij het naar de ene kant overhellen? Vergelijk de hoogte van de oren.
Als u uw kind vraagt de armen langs het lichaam te laten hangen, reiken de vingertoppen even ver? Tenslotte zou u ook uw handen op zijn/haar heupen kunnen leggen om te controleren of ze even hoog zijn.
Een verkeerde lichaamshouding kan uiteindelijk de gezondheid aantasten en zich uiten in de vorm van de veelvoorkomende scoliose.
Onderzoeken bij schoolkinderen lieten zien dat meer dan 76% van hen in meer of mindere mate wervelkolomafwijkingen vertonen. Daarom is het van belang dat men zich ook bewust moet worden van een goede lichaamshouding.
Jonge mensen hebben wel het voordeel dat ze vrij gemakkelijk slechte houdingen kunnen corrigeren. Klagen uw kinderen over rugpijn? Dan is het misschien raadzaam om uw chiropractor erbij te betrekken voordat het probleem chronische vormen aanneemt.
Zo kan het dragen van een zware boekentas kan de houding van scholieren hevig verstoren. Tenminste, als de zware boeken op de verkeerde manier worden gedragen.
De American Chiropractic Association (ACA) adviseert scholieren daarom alleen de boeken mee te nemen die op die bepaalde dag nodig zijn. Het gewicht te verdelen over beide armen door de boekentas regelmatig van arm te wisselen. Rugzakken genieten hiervoor de voorkeur, dan kan men namelijk het gewicht over beide schouders verdelen. Tenslotte moet men trachten rechtop te lopen met ingetrokken buik!
De kinderboom: leer- en gedragsproblemen
Bij Chiropractie Leiden vinden wij dat er ook andere wegen zijn (naast medicijnen) om leer- en gedragsproblemen bij kinderen aan te pakken. Met dit gedachte introduceren wij 2013 een nieuw programma (De kinderboom) dat wij speciaal voor deze kinderen hebben ontworpen vanuit onze functionele neurologische kennis, in samenwerking met kinderoefentherapeute Karin Driessen en kindercoach Marlou Hilverdink van Stralend Wijs.
De eerste stap is de herkenning van een kind met leer- en gedragsproblemen. Wij nodigen ouders daarom uit om ons functionele vragenlijst te downloaden en in te vullen. Scoort uw kind hoger dan 40 punten, dan is dit een indicatie om het trajekt De Kinderboom te overwegen. Neem dan contact met ons op voor meer informatie.
Speciale tarieven
Omdat wij als praktijk eveneens willen bijdragen aan de gezondheid van uw kinderen, hebben wij voor hun een speciale vergoedingsregeling opgezet.
Opvolgende consulten hebben voor alle kinderen t/m 15 jaar een gereduceerde tarief. Raadpleeg de rubriek ‘Tarieven en vergoeding’.
(*) Patiënten die onze praktijk hebben bezocht de laatste 12 maanden.